Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 25
За місяць : 343
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв
Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв

imageТеребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв – заклад фахової передвищої освіти комунальної форми власності. Готує фахівців різного профілю для галузі культури, у т. ч. за спеціальністю «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Сучасну назву має з  2020 р.

Підготовку бібліотечних кадрів для новоствореної Тернопільської області було розпочато вже у перші місяці після приєднання регіону до УРСР (кінець 1939 р. – початок 1940 р.). Відповідно до рішення президії Тернопільського облвиконкому, з 1 вересня 1940 р. в у м. Теребовля розпочала роботу бібліотечна школа, в якій навчалось 90 учнів. Школа знаходилася в приміщенні колишнього триповерхової торговельної будівлі, спорудженої коштом чотирьох місцевих підприємців у 1930-ті рр.

Під час німецької окупації приміщення школи, її інвентар та обладнання були частково зруйновані чи втрачені. Навесні 1944 р., коли ще точилися бої за Тернопіль, на базі довоєнної бібліотечної школи було відкрито Теребовлянський технікум політосвіти у складі бібліотечного і клубного відділів. В цей час в ньому працювали викладачами: В. Анохін (перший директор школи, у статусі виконуючого обов’язки), Г. Кравченко, А. Лапіна, В. Ширшик. У навчальному закладі була створена бібліотека з невеликим фондом, здебільшого укомплектованим з подарунків від книгозбірень України. Перший випуск бібліотечних працівників відбувся у 1945 р.

У 1947 р. назву закладу змінено на «технікум підготовки культурно-освітніх працівників». Через два роки було створено заочне відділення. У 1961 р. технікум реорганізовано в культурно-освітнє училище з бібліотечним та клубним відділеннями. З 1991 року навчальний заклад перейменовано на училище культури.

У 1955 р. розпочала свою трудову діяльність у технікумі О. Мілько, (завідувала бібліотекою і викладала бібліотечні дисципліни). Під її керівництвом бібліотека стала центром ідеологічної і методичної роботи по вихованню і навчанню учнів, отримала нове просторе приміщення зі спеціальним обладнанням. Читальний зал перетворено у зал засідань, нарад, педрад, групових занять, семінарів. Збільшився набір учнів: було створено кілька навчальних груп в середньому по 30 учнів у кожній на базі 8 та 10 класів, на стаціонарній та заочній формах навчання. Щорічно на бібліотечному відділенні навчалось до 200 осіб. Викладацький склад поповнили М. Лазарєва, І. Петрунчак, Л. Пустовідко. Навчальну практику вів завідувач Теребовлянської районної бібліотеки для дорослих І. Снітовський.

У 1970-1980-х рр. на бібліотечній спеціалізації щорічно навчалося по 4 групи студентів (дві – стаціонарної форми навчання і дві – заочної). У 1975 р. створено методичне об’єднання викладачів бібліотечних дисциплін, на чолі зі Г. Снітовською, однією з перших випускниць закладу, організатором бібліотечної роботи на Теребовлянщині, викладачем-практиком і наставником бібліотечної молоді. У цей час в училищі працювали авторитетні викладачі, які зробили значний внесок у розвиток бібліотечної освіти: В. Брездень, М. Космач, Я. Лагошняк, А. Тришнівська. З 1982 р. циклову комісію бібліотечних дисциплін очолює випускниця коледжу, викладач-методист Л. Федчишин.

Майбутні бібліотекарі опановують завдання, зміст, організацію роботи бібліотеки, основи документознавства, методику створення інформаційно-пошукових систем, обслуговування користувачів бібліотек, автоматизовані технології. Нове покоління викладачів представляють спеціалісти з великим бібліотечним і викладацьким досвідом: В. Габура, О. Лещук, С. Николишин, О. Штик.

Випускники спеціальності «Бібліотечна справа» працюють бібліотекарями у наукових, публічних, шкільних бібліотеках, а також бібліографами, книгознавцями, працівниками музеїв, архівів, книгарень тощо. За роки свого існування навчальний заклад підготував понад 4000 бібліотечних фахівців, серед яких провідні спеціалісти бібліотек області, заслужені працівники культури України: П. Басюк, О. Боднар, В. Вітенко, С. Кучерко, В. Максимович, К. Мельник.

Бібліотечно-інформаційний комплекс коледжу - це  40,5 тис. видань різної тематики, читальна зала на 25 місць, сучасне технічне обладнання.

 

Адреса коледжу: 48100,

м. Теребовля, Тернопільської обл., вул. Шевченка, 1.

 www.tvuk.at.ua

Джерела

 

Теребовлянське вище училище культури / під заг. ред. Виннічика М. І., Козака І. Р. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2015. – 36 с.

Федчишин Лариса Омелянівна
Статтю створено : 20.03.2017
Останній раз редаговано : 08.10.2020